Vöyri – pieni matkailukohde Pohjanmaalla

Vöyrin kunta sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa, noin 35 kilometriä Vaasasta kohti sisämaata. Nykyinen Vöyri on ollut olemassa vasta vuodesta 2011, jolloin Vöyrin, Oravaisten ja Maksamaan entiset kunnat yhdistyivät. Alueella on kuitenkin ollut todistetusti asutusta ainakin 400-luvulta lähtien, ja Vöyrissä onkin tehty runsaasti kiehtovia arkeologisia löytöjä. Vöyrin rikas historia kiehtoo kotimaan matkailijoita, jotka voivat tutustua niin pronssikautiseen asuinpaikkaan kuin Suomen vanhimpaan ympärivuotisessa käytössä olevaan puukirkkoon. Vöyriin voi lähteä myös nauttimaan museoista ja mieltä lepuuttavasta pohjalaisen alavasta maisemasta.

https://www.youtube.com/watch?v=ELjxDle76lg

Arkeologiaa ja muinaismuistoja

Vöyristä ja lähiympäristöstä on tehty lukuisia merkittäviä muinaislöytöjä. Ensimmäiset asutuksen merkit ovat 400-luvulta, ja niitä edustavat Gulldyntin hautapaikkojen jäänteet. Myös Käldamäki-nimisestä muinaislöydöskohteesta on löytynyt jäänteitä ihmisen luista. Käldamäen oletetaankin olevan historiallinen uhrilähde tai suokalmisto, jossa rautakauden ihmisiä on uhrattu matalaan veteen. Näin Vöyrin muinaismuistot kantavat mukanaan surumielistä virettä, vaikka alueilla ei vuosisatoihin olekaan ollut käyttöä hautausmaina. Vöyrissä on mahdollista käydä tutustumassa myös Vitmosseniin, joka on ollut pronssikautinen asuinpaikka. Kauan sitten eläneiden suomalaisten arkeen on siis Vöyrissä yksinkertaista kurkistaa.

Merkittävä puukirkko

Vöyrin valkoinen puukirkko on vanhin käyttökunnossa säilynyt suomalainen puukirkko. Se valmistui 1626, laajennus ristikirkoksi saatiin päätökseen vuonna 1777. Kirkon alta löytyvät lisäksi 1500-luvulta peräisin olevat kivisakastin rauniot. Vöyrin kirkkomaalla on siis ollut harras tunnelma ainakin Kustaa Vaasan ajoilta asti. Monia puhuttelevat myös kirkon kiehtovat taide-esineet. Kirkon krusifiksi on todennäköisesti peräisin Lyypekistä, Saksasta, jossa se on veistetty noin vuonna 1375. Niin ikään Lyypekistä, mahdollisesti jopa ryöstösaaliina, on tuotu Vöyrille kirkon alttarikaappi, jonka valmistusaika on ajoitettu 1400-luvulla.

Viehättävät Mikkelinsaaret veneilyyn

Vaikka Mikkelin kaupunki sijaitsee eteläisessä Savossa, voi Vöyrin alueella tutustua Mikkelinsaaret-nimiseen saariryhmään Merenkurkussa. Mikkelinsaarilla on paljon 1900-luvulla rakennettuja kesämökkejä, mutta nyt 2000-luvulla suuri osa saarista on myös rauhoitettua aluetta, jolle ei tulla rakentamaan. Saaret ovat tunnettuja etenkin marjastusaikana runsaista puolukan ja mustikan esiintymistä. Lisäksi saaret ovat tärkeä lintujen pesimä- ja elinalue. Mikkelinsaarilla saattaa törmätä muutamaan harvinaisempaan lintulajiin, kuten merikotkaan, lapasotkaan tai selkälokkiin. Yhdeltä saarista löytyy grillikatos ja käymälä, joten kesäaikaan Mikkelinsaarille suuntautuva eväsretki houkuttelee monia alueen veneilijöistä.

Hägglundin valokuvamuseo

Pieneen pohjalaiskuntaan voi olla vaikea kuvitella valokuvaamisen museota, mutta Hägglundin museoon liittyykin tarina. Erik Hägglund varttui Vöyrissä 1800-luvun lopulla ja tunsi jo varhain vetoa kuvataiteeseen. Hän muutti Ruotsiin maalarin kisälliksi, ja tutustui harjoittelunsa kautta myös siihen aikaan suhteellisen tuoreeseen taidemuotoon, valokuvaan. Vuonna 1910 nuori Erik palasi takaisin Vöyriin ja perusti samantien seudun ensimmäisen valokuvaamon. Seuraavien 50 vuoden aikana hän tilaustöiden ohella ikuisti seudun arkea ja erilaisia sattumuksia hengästyttävän määrän. Hägglundin jäämistössä oli noin 35 000 otosta, joista osaan pääsee tutustumaan hänen nimikkomuseossaan.

Verner Rasmuksen museon astiaihme

Verner Rasmuksen posliinimuseo on avoinna yleensä vain heinäkuussa Vöyrinpäivät-kesätapahtuman aikaan, mutta sopimuksesta kokoelmaan pääsee tutustumaan milloin vain. Verner Rasmuksen kotimuseo on elämys muillekin kuin vanhojen astioiden ystäville. Verner Rasmus oli vauras talonpoika, joka asui poikamiehenä sukunsa taloa kolmen naimattoman sisaruksensa kanssa. Hän innostui erilaisten astioiden keräilystä ja kierteli ahkerasti huutokauppoja harvinaisuuksien perässä. Aluksi Verneriä kiehtoivat kahvikupit, sittemmin hän erikoistui posliinilautasiin. Nykymuodossaan massiivinen kokoelma vie kokonaisen huoneen, jossa on esineitä lattiasta kattoon asti. Museosta löytyy muitakin ihmeitä, kuten Vernerin itsensä rakentamia viuluja.

Ehrsin ainutlaatuinen patsaspuisto

Vöyrin keskustassa pääsee tutkimaan Suomen oloissa uniikkia Ehrsin patsaspuistoa. Puiston patsaat ovat osin tyylipuhtaita toisintoja antiikin Kreikan ja Rooman henkilöpatsaista, jotka etenkin kesäaikaan luovat lehtevään puistoon tietyn pysähtyneisyyden tunteen. Puistossa voi myös esimerkiksi levähtää kukin koristellulla marmoripenkillä tai hakeutua auringonsuojaan kiviseen huvimajaan. Antiikkisten tunnelmien ohella osaan veistoksista on hyödynnetty muidenkin kulttuurien vaikutteita. Esimerkiksi viikinkiaika edustaa vahvasti laivan muotoon rakennetulla näköalatasanteella, joka on sijoitettu kukkulan laelle. Valkoisesta marmorista muotoiltu alus on koristeltu kauniilla riimuilla. Etenkin kesällä Ehrsin puistossa kannattaa käydä!

Päiväretken arvoinen Vöyri

Vajaan 7 000 asukkaan Vöyrillä ei ole resursseja pistää valtavia paukkuja markkinointiin. Siksikin Vöyrin monet kutkuttavat nähtävyydet ovat tarkasti varjeltu salaisuus. Historian, luonnon tai näyttelyiden ystävän kannattaa ehdottomasti piipahtaa Vöyrissä vaikka päiväreissulla. Jos olet tullut vaikkapa pidemmälle lomalle Vaasaan, voi matkasta käyttää yhden päivän Vöyrin koluamiseen. Aamulla voi vaikkapa vierailla museossa ja iltapäivällä käydä ihmettelemässä vanhoja asutuksia. Jos taas venematkailet, voit kiertää Mikkelinsaaret ja jatkaa omaa tahtiasi Merenkurkkua eteenpäin kohti Vaasaa. Vöyristä voi myös pyöräillä Vaasaan. Jos pienen Vöyrin nähtävyyksistä haluaa löytää yhdistävän tekijän, on se yritteliäiden pohjalaisten itsevarmuus tehdä rohkeita tekoja ja elää elämäänsä omalla tavallaan. Erik Hägglund perusti Pohjanmaan ensimmäisen valokuvausliikkeen, eikä jäänyt odottelemaan että joku toinen olisi sen tehnyt. Erik Rasmus ei liikaa miettinyt toisten mielipiteitä, vaan kolusi huutokauppoja ja tuttavien ullakoita itseään ilahduttavien kauniiden tavaroiden perässä. Ehrsin puisto on täytetty muinaisten tyylien patsailla, koska miksi ei? Kokoaan paljon suuremman Vöyrin rajojen sisälle kätkeytyy Suomen tasolla täysin omintakeisia nähtävyyksiä.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *