Vesa “Vesku” Jokinen

Vesa Sakari “Vesku” Jokinen on suomalainen muusikko, joka on tullut tunnetuksi erityisesti Klamydian sekä Kylähullujen laulajana. Jokinen on syntynyt 17. helmikuuta 1970 Vaasassa ja vaikutti ennen laulajauraansa muun muassa hardcore punkia soittavan Treblinka-yhtyeen rumpalina 1980-luvulla, jonka kappaleita hän myös sävelsi ja sanoitti. Tämän lisäksi Jokinen on säveltänyt ja sanoittanut musiikkia myös muille yhtyeille, kuten esimerkiksi Popedalle.

Klamydian alkuvaiheet

Klamydia on vuonna 1988 perustettu vaasalainen punk-yhtye, jonka ainoa alkuperäinen jäsen on Vesa Jokinen. Yhtyeen historia on pitkä ja se on kokenut matkan varrella useita miehistönvaihdoksia. Klamydiassa on soittanut aikojen saatossa yhteensä 11 jäsentä. Myös levynjulkaisutahti on ollut kova ja julkaistuja kappaleita yhtyeeltä löytyy yli 450 kappaletta. Yhtyeen nimeksi valikoitui Klamydia sillä perusteella, että se oli yhtyeen jäsenten keskuudessa huonoin ehdotettu nimi.

Klamydian omintakeinen musiikki liittyy yleensä alkoholiin tai seksuaalisiin teemoihin, mutta yhtyeeltä löytyy myös vakavampia teemoja käsitteleviä sekä yhteiskunnallisesti kantaa ottavia kappaleita. Esikoisalbuminsa “Älpee” Klamydia julkaisi LP-formaatissa vuonna 1990 Free Animals -levy-yhtiön kautta ja vuonna 1991 ilmestyi yhtyeen toinen, kultaa myynyt studioalbumi “Los celibatos”, jonka viimeinen kappale “Mä lähden himaan” vakiinnutti nopeasti paikkansa asepalveluksesta kotiin palaavien miesten kannustuslauluna.

Levy-yhtiön perustaminen toi menestystä

Klamydian jäsenet päättivät perustaa oman, Kråklund Records -nimisen levy-yhtiön vuonna 1992. Syynä tähän oli toive saada yhtyeen musiikkia paremmin julkaistuksi. Levy-yhtiön perustaminen osoittautui hyväksi ideaksi. Yhtyeen ensimmäinen omakustanteinen albumi “Pää kiinni painajainen” julkaistiin vuonna 1992 ja seuraavana vuonna julkaistu “Masturbaatio ilman käsiä” -albumi saavutti Suomen albumilistan toisen sijan. Tämä oli Klamydian näkyvin kaupallisen menestyksen hetki pitkään aikaan.

Klamydia julkaisi albumeja läpi 1990-luvun lähes vuosittain ja teki muun muassa yhteistyötä saksalaisen Die Lokalmatadore -yhtyeen kanssa ja äänitti useita cover-lauluja eri yhtyeiden kappaleista. Vuonna 2001 Klamydialle myönnettiin kulttuuripalkinto Vaasan kaupungin toimesta. Tämä herätti ristiriitaista keskustelua palkinnon oikeutuksesta, sillä monien mielestä Klamydian kaltainen epäsopivaa kieltä kappaleissaan käyttävä yhtye ei olisi ansainnut tunnustusta. Vesa Jokista tilanne huvitti ja hän totesi keskustelun vain hyväksi mainokseksi.

Klamydia on täysissä voimissaan edelleen

2000-luvulla Klamydian levynjulkaisutahti hieman hidastui, mutta albumeja on silti julkaistu tasaiseen tahtiin lähes joka toinen vuosi. Vuonna 2007 julkaistu “Klamydia”-albumi nousi Suomessa listakakkoseksi ja pari vuotta myöhemmin julkaistu “Rujoa taidetta” ampaisi suoraan listojen kärkeen. Myös vuonna 2011 julkaistu albumi “Loputon luokkaretki” saavutti listan ensimmäisen sijan. Viimeisin yhtyeen albumi on vuodelta 2018 ja se kantaa nimeä “Aikuisilta kielletty”.

Klamydian jäsenten musiikillisina esikuvina ovat olleet muun muassa Misfits, Ramones sekä Motörhead. Vuosien saatossa Klamydian musiikkityyli on vaihdellut punkista perinteiseen suomirokkiin ja vaikka suurin osa yhtyeen kappaleiden sanoituksista on jopa hieman irvokkaita, löytyy heidän albumeiltaan myös romanttisempia rakkauslauluja. Cover-levytyksiä Klamydialta löytyy kymmeniä, niiden joukossa muun muassa Hanoi Rocksin “Taxi Driver”, Jukka Kuoppamäen “Sininen ja valkoinen” sekä Madonnan “Olen neitsyt”.

Kylähullut

Toinen yhtye, josta Vesa Jokinen on tullut suomalaisille tutuksi, on vuonna 2004 perustettu Kylähullut. Klamydian perustaman Kråklund Records -levy-yhtiön riveissä soittavan yhtyeen musiikkityyli on punk rockin ja speed metallin yhdistelmä. Vesa Jokinen ja yhtyeessä kitaristina toimiva Alexi Laiho saivat idean yhtyeen perustamisesta, kun Children of Bodom -yhtye oli aikeissa tehdä cover-kappaleita Klamydian “Seokset”-levylle. Yhtyeen rumpalina ja basistina toimi edesmennyt Tommi Lillman.

Kylähullut-yhtye on julkaissut yhteensä 2 studioalbumia sekä 2 EP:tä. Ensimmäinen EP oli nimeltään “Keisarileikkaus” ja se julkaistiin vuonna 2004. Vuonna 2005 oli “Turpa täynnä” -studioalbumin julkaisuvuoro. Vuonna 2007 Kylähullut julkaisi sekä “Peräaukko sivistyksessä” -studioalbumin että “Lisää persettä rättipäille” -EP:n, joista jälkimmäisen samannimisen singlen sanoitus sai kovaa kritiikkiä vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaiselta. Kappale oli Puumalaisen mielestä epäsopiva ja halventava.

Vesa Jokisen sooloura

Vaikka Klamydia on täysissä voimissaan edelleen tänä päivänä, on Vesa Jokinen ollut myös soolouralla vuodesta 2000 lähtien. Tuolloin hän julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa “Outo kunnia”, joka sisälsi yhteensä 12 kappaletta. Jokinen on itse soittanut kaikki levyn instrumentit lukuunottamatta kitarasooloja, joista vastasivat Jakke Helin ja Jocke Kulju. Jokisen toinen sooloalbumi “Juuret” julkaistiin vuonna 2012. Levyn soittoa varten koottiin Vesku Jokinen ja Sundin pojat -yhtye.

Cover-kappaleita ja lähinnä rockia soittava Vesku Jokinen ja Sundin pojat -yhtye sai alkunsa, kun Vesa Jokinen alkoi koota yhtyettä seuraavalle soololevylleen. Jokinen toimii yhtyeen laulajana ja hänen lisäksi yhtyeessä vaikuttavat kitaristi Joakim Kulju, basisti Antero Naali sekä rumpalisti Lenni Paarma. Vuonna 2012 julkaistun albumin lisäksi Vesku Jokinen ja Sundin pojat -yhtye on julkaissut “Lomalla” -albumin vuonna 2014.

Musiikkivaikuttaja

Vesa “Vesku” Jokinen on pitkän linjan musiikkivaikuttaja Suomessa. Oman muusikon uransa lisäksi hän on toiminut säveltäjänä ja sanoittajana myös muille artisteille. Jokinen vierailee esimerkiksi Popedan “500cc”-albumilla kappaleessa “Minä, sinä ja Mannerheim”, jonka hän on myös itse säveltänyt ja sanoittanut. Tämän lisäksi Jokinen on tehnyt hyväntekeväisyyttä muun muassa lahjoittamalla Klamydian singlen “Suomi on sun” tulot lyhentämättöminä Suomen sotaveteraaneille.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *