Vaasan alueelta kotoisin olevat julkkikset

Vaasa on Pohjanlahden rannikolla, Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva lähes 70 000 tuhannen asukkaan maakuntakeskus, joka tunnetaan myös Suomen aurinkoisimpana kaupunkina. Aurinkoisuutensa lisäksi Vaasa on tullut suomalaisille tutuksi muun muassa suomenruotsalaisen kulttuurin keskuksena sekä kiinnostavien historiallisten nähtävyyksiensä vuoksi. Monet muistavat kaupungin myös takavuosien Rantarock- sekä Rockperry-musiikkifestivaaleista, jotka olivat kansan suuressa suosiossa. Näiden lisäksi Vaasa on myös kotikaupunki hyvin monelle julkisuudesta tunnetulle muusikolle, urheilijalle, poliitikolle, tieteilijälle sekä arkkitehdille.

Lauri Tähkä

Lauri Tähkä, eli Jarkko Tapani Suo, on suomalainen lauluntekijä ja muusikko. Tähkä on syntynyt 9. marraskuuta 1973 Vaasassa. Nuoruudessaan Tähkä kuunteli paljon Eppu Normaalin, Ismo Alangon, Kissin sekä Iron Maidenin tuotantoa ja saatuaan 15-vuotiaana käsiinsä vanhoja pohjalaisia kansanlauluja sisältävän teoksen, löysi hän oman musiikki-identiteettinsä kansanrunouden ja rockin risteytyksestä. Suuren kansan tietoisuuteen Lauri Tähkä nousi vuosina 2000 – 2011 toimineen Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -yhtyeen kautta.

Lauri Tähkä ja Elonkorjuu jätti suomalaiseen musiikkihistoriaan lähtemättömät jäljet. Yhtye palkittiin muun muassa Vuoden kotimaisen artistin palkinnolla Emma-gaalassa viitenä vuonna peräkkäin ja lunasti Talonpoikaiskulttuurisäätiön kulttuuripalkinnon vuonna 2007. Yhtyeen lopetettua vuonna 2011 on Tähkä keskittynyt menestyksekkääseen soolouraansa, jonka aikana hän on julkaissut jopa 4 studioalbumia. Lauri Tähkä on nähty myös televisiossa muun muassa Vain Elämää- sekä The Voice of Finland -ohjelmissa. Tähkän tunnetuimpia kappaleita ovat:

  • Pauhaava sydän (Lauri Tähkä & Elonkerjuu, 2007)
  • Suudellaan (Lauri Tähkä & Elonkerjuu, 2009)
  • Polte (2011)
  • Morsian (2016)

Juha Tapio

Juha Leevi Antero Tapio, taiteilijanimeltään Juha Tapio on 5. helmikuuta vuonna 1974 Vaasassa syntynyt suomalainen sanoittaja, säveltäjä, kitaristi sekä poplaulaja. Siviiliammatiltaan Tapio on luokanopettaja. Juha Tapion musiikkiura alkoi jo hänen ollessa 13-vuotias, kun hän ensimmäisen yhtyeensä kanssa alkoi soitella rock-musiikkia. Miehen ensimmäinen soololevy nimeltään “Tuulen valtakunta” julkaistiin vuonna 1999 ja kaksi vuotta myöhemmin näki päivänvalon Tapion toinen albumi “Tästä kaikesta”. Molempien albumien musiikkigenre oli hengellisiä vaikutteita sisältävä pop.

Juha Tapion läpimurtolevy “Mitä silmät ei nää” julkaistiin vuonna 2003, ja se sisälsi jo hieman maallisempaa pop-musiikkia. Tapio on kolmen ensimmäisen albuminsa jälkeen julkaissut yhteensä 9 studioalbumia, joista viimeisin “Pieniä taikoja” on vuodelta 2019. Juha Tapio on palkittu Emma-gaalassa useaan otteeseen muun muassa parhaana miessolistina. Tämän lisäksi hän on esiintynyt Vain Elämää -ohjelmassa, toiminut Kirkon Ulkomaan avun Toivon lähettiläänä ja vuonna 2017 hän vastaanotti arvostetun Juha Vainio -sanoituspalkinnon.

Sturm und Drang

Sturm und Drang oli vuosina 2004 – 2014 toiminut vaasalainen metalliyhtye, jonka musiikkityyli oli power metal -painotteista, mutta sisälsi myös vaikutteita hard rockista ja heavy metalista. Yhtyeen perustivat laulaja André Linman ja basisti Henrik Kurkiala. Heidän lisäkseen yhtyeessä ovat soittaneet kosketinsoittaja Jeppe Welroos, rumpali Calle Fahllund, basisti Joel Wendlin sekä kitaristit Jani Kuoppamaa sekä Alex Ivars. Sturm und Drangin jäsenet olivat vain 15 – 16 vuotiaita yhtyeen esikoisalbumin ilmestyessä vuonna 2007.

Sturm und Drang pääsi esikoisalbumillaan “Learning to Rock” Suomen virallisen albumilistan sijalle kolme ja lisäksi levy myi kotimaassa platinaa. Sturm und Drangin toinen albumi “Rock´n Roll Children” julkaistiin vuonna 2008. Levy myi kultaa ja nousi listan sijalle kaksi. Vuoden 2009 tauon sekä yhtyeen jäsenmuutosten jälkeen Sturm und Drang äänitti vielä yhden albumin vuonna 2012, joka jäi heidän viimeisekseen. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita olivat:

  • Rising son 2007
  • Indian 2007
  • A Million nights 2008

Rotten Sound

Rotten Sound on vaasalainen grindcore-yhtye, jonka musiikki vivahtaa hieman death metalin puolelle. Yhtye on perustettu vuonna 1993 ja sen nykyisiin jäseniin kuuluu laulaja Keijo Niinimaa, kitaristi Mika Aalto, rumpali Sami Latva sekä basisti Kristian Toivainen. Pitkästä historiastaan huolimatta yhtye kokee vuonna 2002 julkaistun “Murderworks”-albumin olevan heidän ensimmäinen albuminsa. Syynä tähän on, että yhtyeen tyyli on muuttunut paljon sen alkuajoista. Rotten Sound on useiden grindcore-yhtyeiden tapaan hyvin kantaa ottava sanoituksissaan.

Yhtye kritisoi kappaleissaan muun muassa länsimaalaista elämäntapaa, ihmisten ahneutta, globalisaatiota sekä kulutusyhteiskuntaa. Rotten Sound on julkaissut yhteensä 7 studioalbumia, 9 EP:tä sekä 3 split-albumia. Studioalbumeista parhaimman menestyksen koki vuonna 2008 julkaistu “Cycles”, joka nousi Suomen listalla sijalle 12. EP-julkaisuista Consume to Contaminate ylsi puolestaan singlelistan sijalle 2 ja pysytteli siellä kahden viikon ajan. Rotten Sound on kerännyt kovasti kansainvälistä menestystä ja esiintynyt muun muassa suurilla festivaaleilla kuten:

  • Roskilde Festival 2008
  • Los Angeles Murderfest 2009
  • Hellfest 2008, 2018

Mikaela Ingberg

Mikaela Johanna Emilia Ingberg on entinen keihäänheittäjä, joka on syntynyt 29. heinäkuuta vuonna 1974 Vaasassa. Ingbergia pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana suomalaisena naiskeihäänheittäjänä, eikä ihme, sillä hänen henkilökohtainen ennätyksensä on hurjat 64,03 metriä. Ingbergin ura alkoi jo 10-vuotiaana, jolloin hän pyysi isäänsä ostamaan itselleen ensimmäisen harjoituskeihään. Vuotta myöhemmin hän oli ikäluokkansa paras heittäjä heitettyään tuloksen 34,66 metriä. Ensimmäisen arvokisamitalinsa hän sai voitettuaan EM-kultaa 19-vuotiaana vuonna 1993. Mikaela Ingberg on urallaan saavuttanut muun muassa seitsemän Suomen mestaruutta, viisi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. Kansainvälisistä kisoista nainen on tuonut kotiin EM-pronssia, MM-pronssia, toisen sijan Euroopan cupissa sekä kolmannen sijan Maailman cupissa. Ingbergin uraa varjostivat epäonniset loukkaantumiset. Vuonna 2010 Yhdysvalloissa ollessaan Ingberg loukkasi olkapäänsä voimaharjoittelun aikana ja muutamaa kuukautta myöhemmin hän ilmoitti lopettavansa uransa keihäänheittäjänä vammaansa vedoten. Nykyään Ingberg työskentelee Vaasan seudun urheiluakatemian toiminnanjohtajana.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *